Sunday, February 2, 2014

Kek Biskut Marie - CEO Style

Kali ni nak share resipi Kek Biskut Marie. Sebenarnya banyak dah orang share kat internet. Sebelum wujudnya internet pun memang dah tau pasal Kek Biskut Marie ni tapi dulu kecik lagi, tak reti nak buat. Dengar2 orang cerita kek letak Milo. Masak2 lepas tu tuang atas biskut. Masok fridge, dah siap. Wah, senang betul bunyi dia. Memang senang pun, tapi senang macam mana pun, mestilah ikut cara dia kan. My first attempt was masa Raya 2013. We had a mini open house, hanya ajak close friends and immediate family members je. Bukan tak nak ajak ramai orang, tapi itu macam kira house warming jugak, sebab baru berapa bulan je pindah, dan paham2 je lah rumah yang kena naik lif ni. Lagipun, it's actually our very first time to host an open house, all by ourselves! Alhamdulillah, guests were great. Food, mostly buat sendiri. But Mummy & MIL were very kind to donate us some! ^_^

Ok, berbalik pada Kek Biskut Marie. Mula2, google kat internet, so terjumpa kat YouTube : Kek Batik Cikgu Menoh. Memang terbaik kalau tengok cara masakan dalam video tu. Easy to follow. So saya pun gunakan resipi yang sama, tapi ade lah ubah sikit. Yang specialnya, saya tambah CEO Cafe untuk menaikkan lagi rasa coklat, selain bagi a hint of coffee taste in it. Kalau nak cuba, boleh ikut resipi di bawah - diolah sedikit daripada resipi Cikgu Menoh :

Bahan-bahan :

  • 350g Biskut Marie (dipatahkan) - 1 paket
  • 250g Unsalted butter - 1 buku
  • 400g Cadbury Chocolate  - 2 bars
  • 1 sachet CEO Cafe 3-in-1 (tanpa gula)
  • 1/2 cawan Susu segar
  • 3 biji Telur

Cara-caranya :
  1. Masukkan butter, coklat, CEO Cafe dan susu segar ke dalam kuali dan kacau atas api sederhana sehingga semua sebati.
  2. Pukul telur dalam mangkuk yang lain dan tuang ke dalam adunan coklat yang dah sebati tadi.
  3. Sentiasa kacau adunan dalam kuali sehingga pekat. 
  4. Bila adunan mula mendidih tutupkan api dan masukkan biskut Marie yang telah dipatahkan. Gaul hingga sebati.
  5. Sediakan bekas tahan panas dan alas dengan plastik yang tahan panas juga. Masukkan kesemua adunan ke dalam bekas sambil tekan2 untuk mampat.
  6. Biarkan adunan tadi sejuk sebelum dimasukkan ke dalam fridge. Seeloknya biarkan semalaman sebelum potong.
  7. Untuk memotong, terbalikkan bekas dan keluarkan kek bersama plastik.
  8. Buang plastik dan potong mengikut kesesuaian saiz.
Senang je kan? Saya dah beberapa kali buat mengikut resipi yang ni, memang jadi everytime insya Allah. Tapi nak bagi tips sikit. Saya pernah jugak nak experiment, guna SALTED butter. Erk. Memang masin sangat. So please jangan guna salted butter. MIL selalu pesan kalau nak buat kuih ke ape, tabur secubit garam, so kalau nak jugak garam, tabur SECUBIT je. Tapi mesti guna UNSALTED butter k? Lagi satu, ade jugak haritu cuba untuk tak gaulkan biskut dan coklat sampai sebati. Cuma tuang coklat mix atas biskut yang dah dipatah2kan. Hasilnya? Rapuh. Huhu. Sudahnya, makan pakai sudu je, tak cantik bila dipotong2. So, bagi sesiapa yang belum cuba dan teringin nak guna teknik2 yang tak menjadi seperti yang saya baru cakap tadi, tak payah lah cuba ya. :P Yang paling best, orang yang takde oven pun boleh buat kek ni. Dan sangat sesuai untuk buat minum petang ke, snack ke. So kalau buat saje2 kat rumah, lepas potong tu masukkan la dalam bekas2 kecil dan simpan dalam fridge. Bila2 rasa teringin, keluarkan satu bekas dan terus ngap! Makan dengan secawan kopi CEO. Pergggh!




No comments:

Post a Comment